Viljelypalstojen vuokrausehdot 2024

 

Vuokraaminen

Viljelypalsta vuokrataan viljelykaudeksi (1) tai viideksi (5) kaudeksi kerrallaan, poikkeuksena Utran viljelypalstat, joihin tehdään kymmenen (10) vuoden vuokrasopimukset. Vanhat vuokraajat ovat etuoikeutettuja vuokraamaan edellisen kauden palstansa uudelleen seuraavaksi viljelykaudeksi, mikäli he uusivat varauksen helmikuun loppuun 2025 mennessä. Varauksen uusiminen onnistuu 10.1.2025 alkaen. Varauksen uusiminen tapahtuu kotisivujemme sähköisellä lomakkeella: https://joensuu.4h.fi/viljelypalstat

Huhtikuun alusta uusimattomat palstat vapautuvat kaikkien vuokrattavaksi ilman erillistä ilmoitusta. Päivitetty viljelypalstojen varaustilanne on nähtävillä yhdistyksen nettisivuilla maaliskuun aikana.

 

Vuokrasopimus on henkilökohtainen.

 

Henkilökohtaisesti vuokrattua  palstaa saa luovuttaa kolmannen osapuolen käyttöön. Vuokrasopimukset eivät periydy, vaan palstat edelleen vuokrataan yhdistyksen kautta. Palstaa on käytettävä yksinomaan puutarhaviljelyyn. Viljelyharrastuksen päätyttyä vuokrasopimuksen voimassaoloaikana, siitä on ilmoitettava yhdistykselle päättämällä vuokrasopimus.

 

Jätehuolto

Palstan vuokraaja on vastuussa palstan ja sen reunamien (rajat, ojat, nurmikot) kunnossapidosta. Viljelypalstoilla ei ole tarjolla yhteiskompostia (pl. Utra) vaan jokainen vuokralainen on itse velvollinen järjestämään oman palstansa puutarhajätteiden kompostoinnin. Palstalle saa rakentaa yhden kompostin, jonka pohja-ala saa olla enintään 5 m² ja korkeus 1 metri. Kompostista ei saa tulla haittaa muille viljelijöille. Pakastinarkuista tehdyt kompostit eivät ole sallittuja.

Utran palsta-alueella on erikseen rakennettu, asianmukainen yhteiskomposti, jota viljelijöillä on lupa käyttää. Komposti on tarkoitettu vain ja ainoastaan puutarhajätteelle. Vuokralainen on vastuussa siitä, että yhteiskompostissa on vain sinne tarkoitettua, maatuvaa jätettä.

Sekajätteet, muovit, puurakennelmat ja metalliromun viljelijät toimittavat itse asianmukaiseen lajittelupisteeseen palstoiltaan. Viljelypalsta-alueilla ei ole roska-astioita. Palsta-alueet eivät ole metalli-, muovi- tai muun kotona tarpeettoman rojun loppusijoituspaikka.

 

Vieraslajit

Luontoon kuulumattomat vieraslajit (kasvit) on poistettava juurineen palstoilta erillisiin jätesäkkeihin ja niistä on ilmoitettava yhdistykselle. Ajantasaista tietoa vieraslajeista ja niiden poistamisesta saa www.vieraslajit.fi. Yleisimpiä vieraslajeja ovat komealupiini, jättibalsami, kurtturuusu ja lehtokotilo. Viljelijän on seurattava myös ei-vieraslajeina pidettyjä, palstaltaan helposti leviäviä kasveja, ja huolehdittava siitä, etteivät ne leviä oman palstan ulkopuolelle.

 

Vesipisteet

Vesipisteet on tarkoitettu vain palstoilla tapahtuvaan viljelyyn. Viljelijöitä pyydetään ilmoittamaan välittömästi yhdistykseen tai kaupungille rikkonaisista /vuotavista vesipisteistä yms.

Autojen pesu vesipisteillä on kielletty.

 

Rakennelmat

Palstan voi halutessaan aidata alle metrin korkuisella aidalla jänis/rusakkotuhojen välttämiseksi. Aidan pystyttämisessä pyydetään kuitenkin käyttämään harkintaa, ja miettimään ensisijaisesti muita torjumisvaihtoehtoja. Jänis kun halutessaan ylittää myös sallitun aitakorkeuden. Rakennettavan aidan tulee olla kevytrakenteinen ja sen kunnosta on pidettävä huolta vuosittain. Aidan on oltava siisti ja suorassa.  Aita ei saa aiheuttaa haittaa muille viljelijöille, palstoille kulkemisreitit tulee huomioida. Aidan aluskasvillisuus pitää pitää siistinä, sen ei saa antaa heinittyä.

Työkalujen säilytykseen saa palstalle sijoittaa alle 1 metrin korkuisen työkalulaatikon. Työkalulaatikko on sijoitettava siten, että ne eivät aiheuta haittaa viereisten palstojen viljelijöille.

Syksyllä purettavan, kevytrakenteisen kasvihuoneen saa rakentaa palstalle viljelykauden ajaksi. Talven ajaksi palstalla ei saa jättää mitään muovirakenteita vaan ne on kuljetettava pois palstoilta. 

 

Harkitse muovin käyttöä palstallasi tarkoin ja suunnittele jo valmiiksi, kuinka poistat ja kuljetat rikkoutuneen muovin pois palstaltasi käyttöajan päätyttyä.

 

Huomioithan palsta-alueella muut viljelijät ja kunnioita heidän työtään sekä omaisuuttaan. Muiden palstoille ei ole lupaa mennä ilman palstanvuokraajan suostumusta.

 

Vuokrasopimuksen päättyminen

Vuokrasopimuksen päätyttyä vuokralaisen tulee poistaa palstoilta sinne rakentamansa viljelylaatikot, kompostit tai muut rakennelmat.

 Palstoille jätetyistä, sinne kuulumattomista rakennelmista ja tavaroista veloitamme  350e siivousmaksun.

Jos havaitsemme, että vuokralainen on jättänyt palstan viljelemättä tai muutoin rikkoo vuokraehtoja, on yhdistyksellä oikeus päättää vuokrasopimus. Myös pidemmät, määräaikaiset vuokrasuhteet voidaan syystä päättää.

 

Mikäli sinulla on kysyttävää tai ilmoitettavaa viljelypalstoihin liittyen, ota yhteyttä

 

Joensuun 4H-yhdistys       

 joensuu@4h.fi                  puh. 040 731 9701