Lehdistötiedote

4H-yhdistysten Etänä-hanke avaa uudenlaista toimintaa

 

Pohjois-Karjalassa kokeillaan tulevana kesänä 4H-yhdistysten toimesta Etäleiriä, työllistetään nuoria ohjaamaan sitä, etäkoulutetaan nuoria saamaan paremmin töitä sekä tuotetaan digitaalista kotitarveviljelyn materiaalia palkattujen nuorten kanssa.

Etänä-hanke Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke, jonka hakija on Pyhäselän 4H-yhdistys ja osatoteuttajina toimivat Joensuun, Rääkkylän ja Pielisen 4H-yhdistykset. Rahoituksen myöntäjä on Etelä-Savon ELY-keskus. Hankeaika on 1.5.-31.10.2020. Hankkeen budjetti on 34 367 euroa.

Hankeidea syntyi koronaviruksen aiheuttamassa akuutissa tilanteessa, jossa alkoi selvitä nuorten kesätöiden peruuntuminen ja sosiaalisen tuen ja ohjatun tekemisen tarve monissa perheissä. 4H-yhdistysten ajatuksista syntyi yhteinen hankeidea ja siitä suunnitelma, johon oli mahdollista saada rahoitusta.

Hankkeen pääajatuksena on tarjota nuorille kesätöitä ja mahdollisuuksia saada sitä. Itse hankkeeseen työllistetään 8 nuorta kesätöihin. Työtehtävänä on etäleirin suunnittelu ja toteutus sekä digimateriaalin toteuttaminen kotitarveviljelyyn. Digimateriaalit tulevat youtubeen kaikkien hyödynnettäväksi. Nuorten rekrytointi kesätöihin on jo käynnistynyt.

Etäleiri toteutuu juhannusviikolla maanantaista torstaihin. Leiri on kaikille avoin, mutta sitä markkinoidaan erityisesti koulukuraattorien ja sosiaalitoimen kautta. Leiri on ilmainen ja sille osallistuvat saavat tarvikepaketit, jotka sisältävät ruoka- ja askartelutarvikkeita. Leiriläisellä tulisi olla käytettävissä tietokone tai älykännykkä, josta löytyy whatsapp-sovellus. Leiripäivillä on eri teemat ja tekemiset. Teemoja ovat mm. ruoka, puutarha, luonto ja liikunta. Kädentaitoja on koko leirin ajan.

Toinen hankkeen pääteemoista on nuorten työelämäkoulutukset, joita tarjotaan ilmaiseksi hankkeessa. Koulutuksia tarjotaan pihatöihin, puuntaimien istuttamiseen, lemmikkieläinten hoitamiseen ja kotitöihin. Koulutukset ovat avoimia kaikille, mutta niitä tullaan markkinoimaan erityisesti etsivän nuorisotyön, Luotsi-hankkeen ja nuorten työpajojen kautta. Koulutettuja nuoria markkinoidaan 4H-yhdistysten työpalveluiden kautta töihin. Koulutuksen käynyt nuori voi perustaa myös oman 4H-yrityksen. Joensuussa, Juuassa ja Nurmeksessa yrityksen perustava nuori voi saada yritystoiminnan tueksi vielä yrityssetelin.

 

Lisätietoja ja yhteydenotot Taru Riikonen/ Pyhäselän 4H puh. 050 4062554