Palstauutiset

päivitetty 2.2.2023

To read the news in English, please click here.

Joensuun kaupungin viljelypalstojen vuokraus- ja huoltototehtävät ovat kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti 4H-yhdistyksen hoidossa. 4H huolehtii  Mutalan, Hukanhaudan, Pilkon ja Utran alueiden viljelypalstojen vuokraustoiminnasta. Uutena viljelypalsta-alueena mukaan tulee Marjalan alue vuoden 2023 alusta. Kaikkien alueen palstojen pinta-ala on sama 100m², poislukien Utra 150m². 

Viljelypalsta-alueita on ryhdytty suunnitelmallisesti kehittämään syksystä 2021. Alueet, varsinkin palstat, joilla ei ole viljelty, ovat päässeet huonoon kuntoon, ja niillä uudelleen viljelyn aloittaminen on aloittaville viljelijöille haastavaa. Edullisen vuokraushinnan vuoksi palstoja on myös vuokrattu "kaiken varalta"  vaikkei viljelyä ole harrastettukaan. Tämä on osaltaan edesauttanut alueiden villiintymistä.

Yhdistyksen hallitus on marraskuun 2022 kokouksessa päättänyt viljelypalstojen vuokran korotuksesta. Palstojen hinnat ovat olleet samat vuodesta 2016 alkaen kustannusten kuitenkin noustessa joka vuosi yhä enemmän. Kattaakseen huoltotoiminnasta ja hallinnoinnista aiheutuvat kulut vuokrien korotuksen tarve on ilmeinen. Viljelypalstatoiminnan täytyy tukea myös yhdistyksemme ydintoiminta, nuorisotoimintaa, ja tavoitteenamme onkin, että alueiden perusparannustoimien jälkeen osa vuokraustuotoista pystytään käyttämään nuorten työllistämiseen viljelypalsta-alueilla.

Mutalan viljelypalstat sijaitsevat Nurmeksentien varrella, noin 3 kilometrin päässä keskustasta. Palstan koko: 100m². Vuokra: 25 euroa/kausi. Palstoilta löytyy vesipiste. 

HUOM! Mutalan muita edullisempi hinta on aiheuttanut kysymyksiä. Hintaero johtuu siitä, että palsta-alueella ei tänä vuonna 2023 ole suunnitelmissa niin laajoja korjaustoimenpiteitä kuin muille alueille. Raivaustyöt aloitettiin 2021 Mutalasta. Palstojen kunnostustyötä pyritään tekemään tasapuolisesti kaikilla viidella alueella. Tulevaisuudessa kaikki neljä viljelypalsta-aluetta (ei Utra) tulevat olemaan samanhintaisia.

Hukanhaudan viljelypalstat sijaitsevat Laiduntiellä, noin 4,5 kilometrin päässä keskustasta. Etäisyys K-supermarket Eväskontilta n. 2 kilometriä. Palstan koko: 100m². Vuokra 35 euroa/ kausi. Palstoilta löytyy vesipiste.

Pilkon viljelypalstat sijaitsevat Linjatien ja Onttolantien risteyksessä, Lidlin ja K-citymarketin vieressä. Etäisyys keskustasta n. 5 kilometriä, Noljakan kirkolta n. 1 kilometri. Palstan koko: 100m². Vuokra: 35 euroa / kausi. Palstoilla ei ole vesipistettä.

Utran viljelypalstat sijaitsevat Kiviniementiellä Utran siirtolapuutarhan yhteydessä, n. 5 kilometrin päässä keskustasta. Etäisyys Rantakylän kirkolta n. 2 kilometriä. Palstan koko: 150m². Vuokra: 50 euroa / kausi. Aiemmin elinkustannusindeksiin sidottu vuokran peruste on irtisanottu ja siirrytty vastaavanlaiseen vuokrausmalliin kuin muiden palstojen osalta. Palstoilta löytyy vesipiste sekä oma, aidattu alue maatuvalle jätteelle. 

Utran alueelle tehdään 10-vuotisia vuokrasopimuksia. Palstojen edelleen vuokraaminen ei ole sallittua, vuokrasopimus tehdään 4H-yhdistyksen ja viljelijän välillä.  Palstat eivät periydy sukupolvelta toiselle eikä edelleen vuokraamisesta voi sopia palstan laidalla. Palstan voi irtisanoa kesken sopimuskauden.

Suunnitteilla olevan yleiskaavan vuoksi palstoille 167-188  vuokrasopimukset päättyivät vuonna 2022. Palstoille ei ole saanut tästä syystä  istuttaa monivuotisia kasveja. Asiasta on informoitu niitä viljelijöitä, joita asia koski, kevättalvella 2022.

Utrassa vapautui 7 palstaa kevään 2023 aikana ja niitä voi hakea alla olevalla lomakkeella.  Palstoista viisi on jo arvottu viikolla 12 uusille viljelijöille. Arpomalla varmistamme kaikille tasapuolisen mahdollisuuden päästä uusina viljelijöinä  Utran alueelle. Vapautuneiden seitsemän palstan lisäksi kaksi palstaa on näyttäytynyt viime vuosina viljelemättöminä, joten ne todennäköisesti tulevat myös uusien viljelijöiden käyttöön 16.5.2023 alkaen.

Kaikille viljelypalsta-alueille on suunnitteilla kehitys- ja parannustoimenpiteitä vuosien 2023-2024 aikana. Parannustoimet liittyvät maanparannukseen, vesipisteisiin, palstamerkintöihin sekä jätteiden organisoimiseen. Suunnitelmien toteutuksesta tiedotetaan viljelijöitä niiden edetessä.


Uutta!

Marjalan viljelypalstat sijaitsevat Nuotiokadun ja Höytiäisen kanavan välisessä maastossa, ennen vanhan raviradan aluetta.  Palsta-aluen vuokraustoiminta siirtyy 4H:lle vuonna 2023. Alueen raivaustyöt on jo käynnistetty syksyllä 2022. Kaadetut risut biohiiletetään, maa-alue käännetään ja uudet palstamerkinnät tehdään kevään 2023 aikana. Viljelypalstoja voi ennakovarata helmikuusta 2023 lähtien.Palstan koko: 100m². Vuokra: 35 euroa/kausi.  Marjalan palstoja ei ole vielä merkitty, mutta alueita voi ennakkovarata. Laita palstanumerokohtaan numero 0. Jaamme oikeat palstanumerot toukokuussa merkintätöiden jälkeen.


Palstojen vuokraus avautuu sivuillemme 15.1.2023 ja edellisen viljelykauden vuokraajilla on helmikuun 2023  loppuun asti mahdollisuus vuokrata edellisen vuoden palsta uudelleen omaan käyttöön: Poikkeuksena Utran 10-vuotisella sopimuksella olevat viljelijät: sopimusta ei tarvitse uusia vuosittain, vaan sopimus on voimassa sopimuksen määräpäivään saakka ilman erillistä vuosittaista vahvistusta.

Olethan tietoinen, että palstojen edelleen vuokraaminen ei ole sallittua. Huhtikuun alusta palstat vapautuvat kaikkien vuokrattavaksi, mikäli vuokrausta ei ole vahvistettu viimeistään helmikuun aikana (Utra poikkeus). 


Palstojen vuokraaminen edellyttää myös viljelemistä palstalla. Ethän vuokraa palstaa turhaan ja anna palstan heinittyä ja kasvaa umpeen kausien aikana. On kaikkien etu, että viljelyalueet pysyvät viljeltyinä ja alue siistinä. Palstoja on runsaasti, joten voit hakea uutta palstaa myöhemmin, kun viljelyintoa taas riittää. Yhdistyksellä on oikeus purkaa viljelysopimus, jos palstaa ei ole hoidettu eikä se ole viljelykäytössä.


Lähetämme palstavuokrauksesta vuokrausehdot sekä laskun sähköisessä varauksessa ilmoitettuun osoitteeseen. Sähköpostitse lähetettävän laskun liitteenä lähetämme  myös vuokrausehdot. Varauksen käsittely kestää noin 2-3 viikkoa. Varaus pysyy tästä huolimatta voimassa laskussa ilmoitettuun eräpäivään saakka. Mikäli laskua ei ole maksettu eräpäivään mennessä palsta vapautuu ilman erillistä ilmoitusta kaikkien vuokrattavaksi. 

_____________________________________________________________
 

Palstojen vuokran määrä tarkistetaan vuosittain hallituksen kokouksessa marraskuussa.

Viljelypalstojen vuokrausehdot 2023

Klikkaamalla linkkiä pääset vuokrausehtoihin.

Clicking the link brings you to the rental terms.

Viljelypalstojen vuokrausehdot 2023⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

The rental terms of allotment gardens 2023


Viljelypalstakartat

Karttaan merkityt palstojen värikoodit

Punainen = varattu palsta             

Harmaa= huonokuntoinen palsta (risukkoa, pajua)        

Valkoinen/vihreä = vapaa palsta


Viljelypalstakartat päivitetetty 27.3.2023


Look at the map and choose the garden plot you want to rent (1. Wish). The garden plots are identified by numbers. Just in case that your first choice is already booked, choose  other garden plot (2. Wish). If you have rented garden plot in last summer, tell us the number of the garden plot in writing space as your 1. wish.

Notice that the red ones are reserved.

Täytä huolellisesti yhteystietosi. Laskutamme vuokrauksen varauksessa ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen. Vuokraus astuu voimaan kun suoritus näkyy tilillämme.

Tell us your contact information. Be careful because we send a bill to the address that you have told us. When we get the payment, we make a rental agreement and the garden plot is yours.


Lomakkeella ilmoitetut tiedot lähetetään meille sähköpostin välityksellä. Lähettämällä lomakkeen, varaaja hyväksyy tietojensa lähetyksen yhdistykseen sähköpostin välityksellä.

The information provided on the form will be sent to us by e-mail. By submitting the form, the booker agrees to send their information to the association via email.


Viljelypalstojen sähköinen vuokrauslomake 2023

julkaistu 13.1.2023

Valitse alue, josta haluat vuokrata Joensuun kaupungin viljelypalstan / Choose the area you want to rent the plot from
Olen vanha vuokraaja, haluan jatkaa vuokrasopimusta / I've rented a plot before, I want to continue the contract
Haluan laskun liitteenä toimitettavat vuokrausehdot / I want to get the rental terms: