Biohiiletystapahtumassa vieraili lähes 90 kiinnostunutta

27.4.2023

Maaseudun sivistysliiton ja 4H:n  yhteistyönä järjestetyssä biohiiletystapahtumassa Marjalan ja Hukanhaudan viljelypalstoilla vieraili kahden päivän aikana lähes 90 biohiilettämisestä kiinnostunutta.

Poltettava materiaali oli edellisenä syksynä alueilta raivattua risukkoa. Huolimatta sen osittaisesta märkyydestä, hiiltä saatiin biohiilettimillä tehtyä esimerkilliset määrät. Paras lopputulos biohiilettämisestä saadaan, kun risukot saisivat kuivaa yhden kesän ennen hiilettämisestä.

Lisätietoa biohiilettämisestä löydät MSL:n nettisivuilta. 

Tapahtumassa biohiilettimenä toimi tarkoitukseen rakennettu teräksinen kartionmuotoinen hiiletin.

Se on pohjasta tiivis, joten palamisprosessin aikana tuli ei saa ilmaa alhaata päin. Hiilettimen pohjalle sytytetään ensin alkutuli, jonka päälle lisätään risuja tasaisina kerroksina. Kun risukon päällys on harmaa, lisätään uusi, tasapaksuinen kerros poltettavaa puuta.

Poltettava materiaali oli palstoilta edellisenä syksynä kaadettu risukko. Puu oli osin vielä märkää, paremman lopputuloksen saa aikaan, jos materiaali saa kuivahtaa kesän yli. Hiilettäminen onnistui kuitenkin ihan hyvin, koska ison hiilettimen  kuumuus riitti märän puun hiilettämiseen.

Risuja lisätään tasaisena kerroksena hiilettimeen aina kun edellisen risukerroksen pinta on harmaantunut. 

Hiiletin alkaa täyttyä ja on aika sammuttaa hiillos. Jos hiilloksen antaa palaa tästä edelleen, se muuttuu tuhkaksi. Tuhkan käyttötarkoitus on eri kuin biohiilen.

Sammutukseen voi käyttää vettä, lunta tai ravinneliuosta.

Valmista, vedellä sammutettua hiiltä. 

Hiili sammutetaan hyvin vedellä. Jotta biohiilen hyödyt saataisiin käyttöön parhaalla mahdollisella tavalla, tulee hiili ”ladata”  ravinteilla. Jos sammutuksessa käytetty neste on jo ravinneliusta, esim. kompostinestettä, se imeytyy hiileen jo sammutusvaiheessa. 

Maaseudun sivistysliiton sivuilla on kattavaa tietoa biohiilen valmistamisesta ja hyödyntämisestä.